Jord er klart det mest populære gromedie og er på mange måder også det nemmeste.
I denne guide kommer vi ind på hvordan du gøder og vander dine planter i jord.
Ny-spirede frøplanter
Ny-spirede frø opstartes bedst i såkaldt så- og priklejord eller tilsvarende mildt gødet/neutralt gromedie (såsom coco/jiffys).
Normalt/stærkt gødet jord er nemlig alt for hårdt for nystartet frøplanter. I dette stadie er deres rødder meget fine og sarte, og risikerer at blive brændt af et højt næringsindhold. Dette vil medvirke til at hæmme plantens vækst – og i værste fald få frøplanten til at dø.
Nystartede frøplanter behøver ingen gødning i de første mange dage.
Når de nystartede frøplanter ompottes fra ”start-potten” (med så- og priklemuld) til en større potte med jord (f.eks. af typen ”light-mix” eller andre gødet spagnum-blandinger), skal de blot have rent vand uden gødning. Dette kan evt. pH-justeres, men det er en mindre detalje og ikke noget krav.
I de første 7-10 dage er der rigeligt med gødning i normal jord. Efter 7-10 dage begynder man gradvist at introducere gødning, når man vander.
Hvor ofte skal mine planter gødes?
Som før nævnt, skal nystartede frøplanter ikke gødes i de første 7-10 dage.
Når de ompottes til deres ”rigtige” potter, skal man sørge for at jorden bliver gennemvandet med rent pH-justeret vand uden gødning.
Det er simpelt, at afgøre, om potten er vandet rigeligt igennem: Man løfter blot potten, og mærker, hvor tung den er. Efter den første store vanding, går der typisk 4-5 dage, før planten har brug for mere vand. Potten skal veje markant mindre, inden man vander igen.
Overvanding
Når man dyrker i jord, er det vigtigt, ikke at overvande – jorden skal have lov at tørre ud mellem hver vanding. Dette sikrer, at planten udvikler et sundt og stærkt rodnet, hvilket har afgørende betydning og er fundamentet for, at planten kan optage nok næring og præstere maksimalt i blomstringsfasen af dyrkningen.
Hvis jorden altid er fugtig, bliver planten ”doven”, da den ikke vil have incitament til søge vand. Den vil derfor ikke bruge energi på at udvikle et massivt rodnet. Man ender derfor med et underudviklet rodnet, der ikke kan understøtte produktionen af store afgrøder senere i blomstringsfasen.
Gødning – hvor ofte?
Som hovedregel skal der altid være gødning i vandet, men det kan også være en god idé, at vande med pH-justeret vand uden gødning regelmæssigt – f.eks. en gang om ugen. Dette renser ud i potten og skyller eventuelle overskydende næringsstoffer ud, så man undgår overgødning, hvilket ikke er sundt for planten.
Når planten efter nogle uger har etableret et omfattende rodnet, kan man vande med gødningsvand 1-2 gange om dagen. Dette øger produktionen og afkastet, men det er dog vigtigt, at rodnettet på dette tidspunkt er tilstrækkeligt stort, og at planten er i stand til at ”spise op” – altså tørre lidt ud – mellem hver vanding. Igen; Dette kan man afgøre ved at løfte og veje potten.
Hvor meget vand drikker en plante?
Unge planter med 1 til 3 bladsæt har kun behov for meget lidt vand. Det er som før nævnt, vigtigt, at planterne drikker op og at jorden får lov at tørre lidt ud mellem hver vanding, da dette får fordrer planten til at udvikle et større rodnet.
- Planter med en højde på under og op til 1 meter, som dyrkes i 6-11 liter potter, drikker omtrent 300-500 mL vand om dagen.
- Planter med en højde på 1 til 1.5 meter drikker typisk 0.5 til 1 liter vand om dagen.
- Store planter over 1.5 meter dyrket i 20 liters potter og derover, drikker ca. 1-3 liter vand om dagen.
Bemærk venligst, at ovenstående blot er vejledende. Faktorer såsom temperatur og luftfugtighed spiller selvfølgelig ind, og har stor betydning for hvor meget en plante drikker og hvor meget fordampning der sker i potten.
Hvilken pottestørrelse skal jeg vælge?
Det er vigtigt, at pottestørrelsen passer til planten.
Planterne har det bedst, hvis jorden får lov at tørre relativt hurtig ud. Dette giver mulighed for at vande hyppigere og giver en mere effektiv optagelse af gødning.
Der er derfor en god idé at ompotte løbende i takt med at planten vokser sig større.
Derudover er det vigtigt, at potten har huller i bunden til dræn af overskydende vand.
Til nystartede frøplanter og stiklinger, der lige har fået rødder, anbefales det at bruge små potter med størrelse på 0.2 til 0.4 liter.
Efter ca. 7-10 dage vil man kunne se plantens rødder komme ud drænhullerne i bunden af potten. Det er nu tid til at omplante til en større potte.
Til planter som har en vegetativ/gro-fasen på 3 til 4 uger, før de sættes i blomst, er 11-liters potter typisk en rigtig fin størrelse. Når rodnettet er etableret og har fyldt potten godt ud, kan man vande planterne 1-2 gange om dagen. Hvis man synes, det er for meget arbejde, at vande så ofte, og kan man gå op i pottestørrelsen til f.eks. 14-18 liter og derved nøjes med at vande hver 2-3 dag.
Hvis potten ikke tørrer ud
Hvis dine potter ikke tørrer ud efter 3-5 dage, er det vigtigt, ikke at blive ved med at give dem mere vand. Overvej om du har brugt en for stor potte ift. plantens størrelse. Vær tålmodig og giv potten tid til at tørre ud.
Hvis man bliver ved med at vande, risikerer man overvanding og at i værste fald at rodsystemet begynder at rådne.
Når potten endelig er tørret ud, kan man give den pH-justeret vand med en meget mild gødningsopløsning – hvilket typisk er 1-2 mL gødning pr. liter vand. I de efterfølgende vandinger skruer man gradvist op for gødningen jf. producentens gødningsanvisning.
pH-justering af gødningsvandet?
Der er mange der ikke pH-justerer gødningsvandet, og man kan sagtens opnå gode resultater uden pH-justering, men det er dog en klar fordel og vi anbefaler derfor at man gør sig det ekstra lille ulejlighed.
Årsagen er, at gødningsvandets pH-værdi påvirker hvilke næringsstoffer, som optages af planten. Planten optager de individuelle næringsstoffer i gødningen i forskellige grader ud fra pH-værdien.
Den mest effektive og bredeste optagelse ved dyrkning i jord baseret på sphagnum, opnås ved at gødningsvandet har en pH-værdi på ca. 6.0 til 6.3.
Sådan pH-justerer du dit gødningsvand
Du skal bruge to ting:
- Måleinstrument til at måle pH-værdien
- pH-Down – væske eller pulver – til at sænke pH-værdien
Et måleinstrument kan være et elektronisk pH-meter. Disse kræver dog noget vedligeholdelse, kan gå i stykker og koster fra omkring 500,- kr, hvis man skal have noget af god kvalitet, såsom Bluelab.
Det billigste og nemmeste er at bruge en pH-testkit, som består af en indikatorvæske og en farveskala til at bedømme pH-værdien.
Selv har vi gode erfaringer med dette produkt fra GHE, som meget pålidelig, let at bruge og tilmed er billigt. Den kan sagtens måle sig med dyre elektroniske pH-metre. Det koster omkring 50 DKK og der er nok indikatorvæske til minimum 500 pH-test.
Sådan bruger du pH-testkittet:
- Fyld den lille tube halvvejs op med vand tilsat gødning
- Tilføj 2-3 dråber af pH-indikatorvæsken
- Ryst og se farven skifte
- Sammenlign med den tilhørende farveskala for at se pH-værdien
- pH-værdien vil næsten altid være for høj, og skal derfor sænkes
- Tilføj en passende mængde pH-down og gentag processen indtil den korrekte pH-værdi er opnået
Nemt!
Brug med fordel det samme målebæger/kande hver gang, og notér præcis hvor meget pH-down, du skal bruge for at ramme den korrekte pH. Således kan du strømline processen fremadrettet og tilføje pH-down med det samme, og du behøver derfor kun foretage én kontrolmåling for god ordens skyld, for at sikre den optimale pH-værdi til dine planter.
NB: Da gødningen påvirker pH-værdien af vandet skal man altid huske at foretage pH-justeringen efter gødningen er tilsat vandet og ikke før. Først gødning i vandet, dernæst pH-justering.
Der findes adskillige såkaldt pH-down-produkter. Der er både pulver og flydende pH-down og koster mellem 25 og 80,- kr (og så har mange til lang tid). Hvad der er bedst, afhænger af personlig præference.
…. Ekstra tips
Og til slut et par gode tips…
Gule blade
Hvis dine planter får lysegrønne eller gule blade er dette tegn på, at de er undergødet.
Dette sker typisk i den vegetative fase eller midt i blomstringsfasen (uge 4-5) fordi planterne mangler nitrogen (også kaldet kvælstof).
Undergødning risikerer at gå ud over høsten og dit udbytte i sidste ende. Der skal derfor handles hurtigst muligt.
Heldigvis er det nemt, at rette op på: Alt, du skal gøre, er at skrue en smule op for gødningen, hvilket ofte betyder 1 ekstra mL gødning pr. liter af den relevante gødning jf. producentens gødningsskema (f.eks. hvis der står 4 mL/liter giver du nu 5 mL/liter).
Der findes utrolig mange forskellige mærker og typer af gødningen, og det afhænger selvfølgelig af hvilken gødning du bruger. Hvis du bruger en pulver- eller pille-baseret gødning, er det selvfølgelig ikke det samme rent praktisk, men princippet er dog det samme.
Hvis du bruger en flerkomponent-gødning (altså en gødning som består af flere individuelle gødningsflasker), er det ofte den, der hedder Part A, Grow eller lignende, som indeholder mest nitrogen og er den, du har brug for at øge.
Hvis du er i tvivl, så kontakt producenten og spørg dem til råds, før du foretager dig noget.
Efter 1-2 uger vil planterne begynde at få deres dybe grønne farve igen, hvilket betyder, at planterne er på ret køl igen.
Det kan virke som lang tid (hvilket også er derfor, man skal reagere hurtigt, når man opdager problemet), men det er den tid det nu engang tager og det kan ikke accelereres. Hav derfor tålmodighed og tiltro til at planten tager godt imod behandlingen.
Højere afkast
Som tidligere nævnt er det vigtigste før blomstringsfasen, faktisk alt det, du ikke kan se, nemlig rodnettet! Det er rodnettet, der er fundamentet for at dine planter kan præstere maksimalt i blomstringen og lave masser af kæmpe topskud!
Sørg for at dine planter har masser af store, sunde rødder, før de begynder at blomstre. Hvis dette ikke sker, er det svært at maksimere planternes udbytte, selv hvis man gør alt rigtigt ift. pasning og pleje.
Når det er sagt, er der faktisk en gødning man kan give i blomstringen, som dine planter vil elske, og som vil øge afkastet i sidste ende.
Der er ikke mangel på forskellige gødningstilskud, som lover højere afkast osv., men hvis man kun skal vælge én og kun én, så er det den såkaldte PK-booster-gødning.
En PK-booster gør en faktisk forskel, og er ydermere relativ prisvenlig ift. mange andre gødningstilskud. Det er et supplement, vi varmt kan anbefale.
Planterne er nemlig utrolig sultne efter store mængder af næringsstofferne P (fosfor) og K (kalium) i den sidste del af blomstringsfasen; og kan optage mere end der findes i grundgødningen.
Det er derfor et kærkomment tiltag, at tilføre mere PK i de sidste uger af blomstringen. Blomsterne vil blive markant større og tungere, og det er en gødning vi altid selv ville bruge.
De fleste gødningsserier har deres egen version af en PK-booster, og vi klart vil anbefale, at man holder sig til samme mærke som den grundgødning, man bruger. På den måde er man sikker på, at gødningerne passer sammen, og man kan forsætte med at følge samme gødningsskema.