Spiring af skunkfrø 8 fejl

8 typiske fejl ved spiring af cannabisfrø

Posted on 25. juni 2021


Spiring af cannabisfrø er en forholdsvis let og simpel proces. Der findes dog en række faktorer, der er vigtige at kende til for at få en høj spiringsprocent. Derudover er det vigtigt, at spiringen går så hurtigt som muligt, især hvis du vil undgå svampeinfektion eller en lav spiringsprocent.

Hvis du er i tvivl om, hvordan spiring af cannabisfrø egentlig foregår, er du kommet til det helt rette sted. I dette blogindlæg vil vi nemlig forklare trin for trin, hvilke fejl du skal undgå for at få en succesfuld spiring af dine frø. Det er ganske ukomplicerede ting, der er lette at implementere, men det kræver selvfølgelig, at du kender til dem.

Psst.. Har du travlt med at komme i gang med din spiring? Så hop ned til bunden af siden, hvor vi har samlet 9 hurtige tips til succesfuld spiring, så du kan komme i gang med at så dine frø med det samme.

Vil du gerne have det hele med, kan du her læse om de 8 typiske fejl ved spiring af cannabisfrø, som du skal undgå.

1) UDTØRRING AF SPIRINGSMEDIET

Et af de vigtigste parametre, når det kommer til succesfuld spiring, er en optimal mængde fugt. Ved at placere frøet i et fugtigt miljø, starter en kæderække af reaktioner, der sætter spiringsprocessen i gang i løbet af blot få timer eller dage.

Hvis du spirer i et gromedie, fx jiffy/coco-/tørve-/Grodanbrik eller køkkenrulle, er det vigtigt, at dette gromedie aldrig tørrer helt ud. Frøet har nemlig brug for at absorbere vand. Hvis frøet bliver afskåret fra fugt i løbet af processen, vil det sandsynligvis stoppe spiringsprocessen og aldrig komme videre.

Det er derfor af afgørende betydning, at du holder gromediet fugtigt under hele processen. Hvis mediet står nær en varmekilde, er det især vigtigt, at du holder et vågent øje, da dette selvsagt accelerer udtørringen. I disse tilfælde kan gromediet overraskende hurtigt blive knastørt, hvilket aldrig må ske.

Tip til forspiring: Den bedste metode til at spire, hvis du spørger os, er forspiring i et glas vand. Og det er heldigvis en ganske simpel metode. Du lægger frøet i et glas vand (ideelt demineraliseret/RO-vand) og placerer det et mørkt sted ved stuetemperatur eller lidt varmere. På den måde er der ingen risiko for, at frøet tørrer ud.

Eftersom frøet er helt omgivet af vand, penetrerer det frøskallen effektivt og jævnt, og spiringsprocessen bliver hurtigere. Så snart kimroden titter frem, planter du frøet i det gromedie, du foretrækker. Super simpelt og super effektivt.

2) FOR LANG FORSPIRING

Hvis du har valgt at lave forspiring i køkkenrulle eller et glas vand, skal du være opmærksom på ikke at lade frøet spire for længe. Det er nemlig en typisk fejl, som ofte sker ved forspiring.

Det er ret nemt at se, om frøet har spiret for længe. Hvis kimroden bliver længere end 2 cm, eller hvis det er helt grelt, og du begynder at kunne se de små hvide kimblade, er det tydelige indikatorer på, at det har spiret for længe.

Dette gør den efterfølgende transplantation af frøet til et gromedie vanskelig, da det er utrolig let at beskadige den sarte kimrod under selve handlingen.

Nedenstående billede er et eksempel på frø, der har forspiret for længe.
Spiring cannabisfrø for lange kimrødder

For at undgå dette er det bedst at plante frøet, før kimroden bliver mere end 1-2 cm lang. Dette vil gøre processen langt lettere og sikrer samtidig, at du ikke beskadiger frøets udvikling på et tidligt stadie, så det kan komme stærkt fra start.

3) SPIRING/SÅNING DIREKTE I JORD

Måske tænker du, at det virker nemmest at spire/så dine frø direkte i jorden. Og det gør det som udgangspunkt også, men det er ikke en metode, vi kan anbefale. Særligt ikke, hvis jorden ikke er gjort fugtig på forhånd, men først bliver vandet efterfølgende.

Årsagen til, at vi ikke anbefaler denne metode, er, at du risikerer, at frøet bliver begravet for dybt, hvilket blot bliver værre, hvis du vander efter såningen. Vandingen kan få frøet til at blive skubbet eller begravet længere ned i jorden.

Det er derfor en kæmpe fordel at forspire i et glas vand (læs: vores foretrukne metode), køkkenrulle, jiffy eller rockwool-brik, som også bruges til stiklinger/kloner. Spiringsprocessen går hurtigere, og der er færre ting, der kan gå galt. Når frøet er spiret, kan du nemt så det i en potte.

En anden fordel er, at du på denne måde kan spire en masse frø på et lille areal, hvilket gør det langt lettere at opretholde et miljø med korrekt temperatur og luftfugtighed.

Såning af cannabisfrø direkte i jord

4) TEMPERATUR

Temperaturen er et punkt, du ikke må gå på kompromis med, når du ønsker en succesfuld spiring. For at frø kan spire ordentligt, kræver det nemlig en relativt høj temperatur. Men ikke for høj.

Cannabisfrø spirer i temperaturer mellem 21°C-32°C. Temperaturer under 21°C hæmmer spiringsprocessen, imens temperaturer højere end 32°C ødelægger frøets kemiske process.

Almindelig stuetemperatur eller lidt varmere er derfor alt, hvad der skal til. Den ideelle temperatur til spiring er 25-26°C, men stuetemperatur er helt fint og vil stadig give gode forhold til spiring.

Stuetemperatur cannabisfrø spiring

5) SÅNING I FOR VÅDT GROMEDIE

Nu har vi snakket en del om, at fugt er vigtigt for en succesfuld spiring. Men der er stor forskel på et fugtigt miljø og et vådt miljø.

Gromediet skal nemlig være fugtigt, men ikke decideret vådt. Hvis frøet bliver plantet i en drivvåd jiffy eller potte uden dræn, og det måske samtidig står ved en relativt høj temperatur, er der risiko for svampeinfektion, så frøet simpelthen rådner i jorden.

Gromediet skal blot være lettere fugtigt og må aldrig stå i vand. Vandet skal enten kunne blive absorberet hurtigt eller kunne løbe fra igen.

For at holde en høj luftfugtighed, er der mange, der benytter et drivhus til såning. Sommetider med en varmemåtte under. Dette er risikabelt, da luftfugtigheden hurtigt kommer op over 80% og kombineret med varme, skaber det et gunstigt miljø for svamp og råd.

Ved brug af jiffys er det nemt at få væden ud. Giv den et fast klem i hånden, indtil den kun er let fugtig. Derefter er den perfekt og klar til såning af dine frø.

6) SÅNING FOR DYBT

Som vi allerede kom ind på i punkt 3, er en anden hyppig fejl, at frøet kommer for dybt ned i gromediet. Dette kan få frøet til aldrig at komme op af jorden.

En god tommelfingerregel til at huske den korrekte dybde er, at det skal plantes ca. det dobbelte af frøets højde nede i jorden (ca. 0,5-0,7 cm). Ydermere skal frøet dækkes med løst gromedie, så det ikke bruger unødige kræfter på at gennemtrænge overfladen.

7) PLANTNING AF FLERE FRØ I SAMME POTTE

Flere cannabisfrø i samme potte
Det kan være fristende at plante flere frø i samme potte, men det er ikke en specielt god idé af flere årsager.

For det første vil det få planterne til at konkurrere med hinanden om rodpladsen. Begrænset rodplads er ikke godt for cannabisplanter, og det resulterer i svagere vækst, større afstand mellem stængelleddene og dermed tyndere planter.

Ydermere vil det betyde, at planterne skygger for hinanden. Planterne vil prioritere at vokse opad (for at få mere lys) frem for at buske ud i siderne. Væksten vil derfor blive koncentreret omkring en svag hovedstamme med for lang afstand mellem stængelleddene. Dette har typisk en negativ effekt på afkastet i sidste ende.

8) FORKERT MÆNGDE LYS

Nogle planter elsker lys, andre planter elsker skygge. Med hvad med cannabisfrø, når de skal spire?

Faktisk har cannabisfrø ikke brug for meget lys for at spire. Tværtimod kan for meget lys skade frøplanterne i de første uger. Hvis frøplanterne får for meget lys i startfasen, kan de risikere at strække sig for meget eller brænde af ved overbelysning.

Derfor kan det være en god idé at benytte mild belysning egnet til frøspiring – som eksempelvis lysstofbelysning eller et fjernt hjørne af grorummet.

Spiring af cannabisfrø indendørs eller udendørs?

Du ved sikkert, at det både er muligt at dyrke cannabis indendørs og udendørs, men er det samme tilfældet med spiring?

I princippet ja, men fordi spiring er en forholdsvis kort proces, anbefaler vi, at du gør det indendørs. Når du spirer dine cannabisfrø indendørs, kan du nemmere holde øje med temperatur, lysmængde og selve processen, så du ikke risikerer, at dine frø overspirer.

Når det så er tid til at plante dine forspirede frø, kan du selv bestemme, om de skal plantes ude eller inde.

Er du interesseret i dyrkning af cannabis udendørs, kan du læse mere her.

9 hurtige tips: Sådan får du succes med din spiring

Ovenfor har vi givet vores bedste bud på de ting, der kan være skyld i, at du ikke får succes med din spiring. Vi har beskrevet de forskellige punkter så detaljeret som muligt, så du virkelig kan nørde spiring, forspiring og såning til den helt store guldmedalje.

Vi ved dog også, at det ikke er alle, der er vilde med nørderi og lange forklaringer. Andre er mere til hurtige, konkrete facts. Så det er præcis, hvad vi giver dig her, hvor du i 9 hurtige punkter får vores bedste tips til succesfuld spiring:

1. Fugt, fugt og atter fugt: Vi anbefaler forspiring i et glas vand.
2. Undgå for lang forspiring ved at plante frøet, før kimroden bliver mere end 1-2 cm lang.
3. Undgå at spire direkte i jord, da du risikerer, at frøet bliver begravet for dybt.
4. Den ideelle temperatur til spiring er 25-26°C, men stuetemperatur vil også fungere fint.
5. Undgå et drivvådt gromedie. Det skal være lettere fugtigt, men må aldrig stå i vand.
6. Når du planter et frø, skal frøets ‘spidse’ ende helst vende opad, mens den flade ende bør vende nedad mod jorden.
7. Frøet skal plantes ca. det dobbelte af frøets højde nede i jorden (ca. 0,5-0,7 cm), så du sikrer, at det ikke kommer for dybt.
8. Undgå at plante flere frø i samme potte, da planterne vil konkurrere med hinanden om rodpladsen og skygge for hinanden.
9. Vær opmærksom på lys. Placer frøet mørkt det første døgns tid og benyt herefter mild belysning egnet til frøspiring – som eksempelvis lysstofbelysning.

Se vores store udvalg af cannabisfrø og skunkfrø her.

Vi håber, at dette indlæg kan hjælpe dig, så du undgår problemer med din spiring. Det kan være ekstremt frustrerende og føles som en våd klud i ansigtet, når ens frø ikke spirer, eller hvis de går i stå. Ved at være opmærksom på ovenstående fejl, er der dog god chance for, at du kommer flyvende fra start.

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen