Spiring af skunkfrø 8 fejl

8 typiske fejl ved spiring af cannabisfrø

 
Det er let og simpelt at spire cannabisfrø, men der er dog en række faktorer, der er vigtige, for at få en høj spiringsprocent. Derudover er det vigtigt, at spiringen går så hurtigt som muligt, især hvis man vil undgå svampeinfektion eller en lav spiringsprocent.

I dette blogindlæg vil vi forklare trin for trin, hvad du skal undgå, for at få en succesfuld spiring af dine frø. Det er ukomplicerede ting, der er lette at gøre, men det kræver selvfølgelig, at man er opmærksom på dem i første omgang.
 

1) Udtørring af spiringsmediet

Ved at placere frøet i et fugtigt miljø, starter en kæderække af reaktioner, der sætter spiringsprocessen i gang i løbet af få timer eller dage.

Hvis man spirer i et gromedie – fx jiffy/coco-/tørve-/Grodanbrik, køkkenrulle -, er det vigtigt, at dette aldrig tørrer fuldstændigt ud. Frøet har brug for at absorbere vand. Hvis det bliver afskåret for fugtighed i løbet af processen, vil det sandsynligvis stoppe spiringsprocessen og aldrig komme videre.

Det er derfor af afgørende betydning, at man holder gromediet fugtigt under hele processen. Hvis mediet står nær en varmekilde, er det især vigtigt, at man holder et vågent øje, da dette selvsagt accelerer udtørringen. Gromediet kan overraskende hurtigt blive knastørt, hvilket aldrig må ske.

Tip: Den bedste måde – i følge os – til at spire er forspiring i et glas vand. Man lægger simpelthen frøet i et glas vand (ideelt demineraliseret/RO-vand), og placerer det et mørk sted ved stuetemperatur eller lidt derover. På den måde er der ingen risiko for, at frøet tørrer ud. Eftersom frøet er komplet omgivet af vand, penetrerer det frøskallen effektivt og jævnt, og spiringsprocessen bliver desto hurtigere. Så snart kimroden titter frem, planter man frøet i det gromedie man foretrækker. Super simpelt og effektivt.
 

2) For lang forspiring

Forspirer man i køkkenrulle eller et glas vand, er det en typisk fejl at lade frøet spire for længe.

Hvis kimroden bliver længere end 2 cm, eller – hvis det er helt grelt -, man begynder at kunne se de små hvide kimblade, har det spiret for længe.

Dette gør den efterfølgende transplantation af frøet til et gromedie vanskelig, da det er utrolig let at beskadige den sarte kimrod under selve handlingen.

Nedenstående billede er et eksempel på frø, der har forspiret for længe.

Spiring cannabisfrø for lange kimrødder

For at undgå dette, er det bedst at plante frøet, før kimroden bliver mere end 1-2 cm lang. Dette vil gøre processen langt lettere, og sikrer, at man ikke beskadiger frøets udvikling på et tidligt stadie, således at det kan komme stærkt fra start.
 

3) Spiring/såning direkte i jord

Det kan ikke anbefales at spire/så direkte i jorden, og særligt hvis jorden ikke er gjort fugtigt på forhånd, men først bliver vandet efterfølgende.

Årsagen hertil er at man risikere at frøet bliver begravet for dybt, hvilket blot bliver værre hvis man vander efter såningen. Vandingen kan få frøet til at blive skubbet/begravet længere ned i jorden.

Det er derfor helt klart en kæmpe fordel at forspire i et glas vand (vores foretrukne metode), køkkenrulle, jiffy, rockwool-brik som også bruges til stiklinger/kloner. Spiringsprocessen går hurtigere og der er færre ting, der kan gå galt. Når frøet er spiret, kan man så transplantere dem til en potte.

En anden fordel er at man derved kan spire en masse frø på et lille areal, hvilket gør det langt lettere at opretholde et miljø med korrekt temperatur og luftfugtighed.

Såning af cannabisfrø direkte i jord
 

4) Temperatur

For at frø kan spire ordentligt, kræver det en relativ høj temperatur.

Cannabisfrø spirer i temperaturer mellem 21°C-32°C. Temperaturer under 21°C hæmmer spiringsprocessen. Temperaturer højere end 32°C ødelægger frøets kemiske process.

Almindelig stuetemperatur eller lidt varmere er derfor alt hvad der skal til. Den ideelle temperatur til spiring er 25-26°C, men stuetemperatur er helt fint.

Stuetemperatur cannabisfrø spiring
 

5) Såning/plantning i for vådt gromedie

Gromediet skal være fugtigt, men ikke vådt.

Hvis frøet bliver plantet i en drivvåd jiffy eller potte uden dræn, og det måske samtidigt står ved en relativt høj temperatur, er der risiko for svampeinfektion og at frøet simpelthen rådner op i jorden.

Gromediet skal blot være lettere fugtigt, og må aldrig stå i vand. Vandet skal enten kunne blive absorberet hurtigt eller kunne løbe fra.

For at holde en høj luftfugtighed, er der mange folk, der benytter et drivhus til spiring af frø. Nogle gange med varmemåtte under. Dette er risikabelt, da luftfugtigheden hurtigt kommer op over 80% og kombineret med varme, skaber et gunstigt miljø for svamp og råd.

Ved brug af jiffys er det nemt at få væden ud. Giv den et fast klem i hånden indtil den kun er let fugtig. Derefter er den perfekt; og klar til såning af dine frø.
 

6) Forkert orientering af frøet i gromediet

Cannabisfrø har en lettere oval form. Den ene ende af frøet er spids (toppen) og den anden ende er flad (kaldet ”kronen”).

Når man planter et frø, skal den “spidse” ende helst vende opad, mens den flade ende – “kronen” -, bør vende nedad mod jorden.
 
Cannabisfrø spiring frøets udformning
 
Hvis dette ikke sker, bruger frøplanten energi på at “vende tilbage” mod tyngdekraften. Hvis de er plantet meget tæt på jordoverfladen, er der også risiko for at kimroden bryder gennem og vokser op over jorden, hvilket næsten med garanti, vil få den spæde frøplante til at gå ud.

Ydermere skal frøet bruge kostbar energi på at omdirigere kimroden i den rigtige retning, – en energi vi hellere vil se blive brugt på noget produktivt, såsom hurtigt at etablere sig og sætte det første sæt blade.

I kraft af at frøet så lille, kan være svært at få det orienteret rigtigt i gromediet. Kimroden vil med hjælp af tyngdekraften søge nedad, så det er ofte ikke noget problem at frøet ikke ligger “teoretisk korrekt” i jorden. Dog er der en lille risiko, for at frøet bliver forvirret og kimroden vokser opad; så det er en god idé, at hjælpe frøet på rette vej allerede ved såningen/plantningen.

 
Såning af cannabisfrø

 

7) Såning/planting i for stor dybde

Som vi kom ind på i punkt 3, er det en anden hyppig fejl, at frøet kommer for dybt ned i gromediet. Dette kan få frøet til aldrig at komme op af jorden.

En god tommelfingerregel til at huske den korrekte dybde, er, at det skal plantes ca. dobbelt frøets højde nede i jorden (ca. 0,5-0,7 cm). Ydermere skal frøet dækkes med løst gromedie, således at det ikke bruger unødige kræfter på at gennemtrænge overfladen.
 

8) Plantning af flere frø i samme potte

Flere cannabisfrø i samme potte
Det kan være fristende at plante flere frø i samme potte, – det er dog ikke en god idé af flere årsager.

For det første vil det få planterne til konkurrere med hinanden om rodpladsen. Begrænset rodplads er ikke godt for cannabisplanter, og resulterer i svagere vækst, større afstand mellem stængelleddene og altså tyndere planter.

Ydermere vil det betyde, at planterne skygger for hinanden. Planterne vil prioritere at vokse opad (for at få mere lys) frem for, at buske ud i siderne. Væksten vil derfor blive koncentreret omkring en svag hovedstamme med for lang afstand mellem stængelleddene. Dette har typisk en negativ effekt på afkastet i sidste ende.
 
 


Vi håber dette indlæg kan hjælpe dig til at undgå problemer. Det kan være ekstremt frustrerende og en våd klud i ansigtet, når ens frø ikke spirer eller går i stå. Ved at være opmærksom på ovenstående typiske fejl, er der dog god chance for, at du kommer flyvende fra start.
 
 

Skunkfrø og cannabisfrø – hvad er forskellen?
Guerilla-dyrkning af cannabis: Hvor og hvordan?
Viewed
Navigation
Close

KURV

Set for nyligt

Close
Close

Close

Categories