[Guide] Sådan opbevarer du dine cannabisfrø korrekt

Posted on 21. december 2020

Når du har købt dine frø fra en kvalitetsforhandler på nettet, er det vigtigt, at du har styr på, hvordan du på korrekt vis opbevarer de små frø fra cannabisplanterne.

Opbevaringen har afgørende indflydelse på kvaliteten af frøene over længere tid, og derfor betyder viden om opbevaringsforhold lige så meget for dig som cannabissort og dyrkningsmetode.

Herunder kan du blive klogere på, hvordan du skal gemme og opbevare cannabisfrø derhjemme.

Du får svar på alle de praktiske spørgsmål i forhold til temperatur, luftfugtighed og tidshorisont for opbevaring.

Køb altid cannabisfrø fra en specialiseret forhandler

Det er ikke kun opbevaringsforholdene, der har indflydelse på succesen med at få dine frø til at spire optimalt. Kvaliteten af dem er den primære årsag til, at du får det største udbytte af frøene.

Du bør derfor som udgangspunkt altid købe dine cannabisfrø (også kaldet skunkfrø) fra en professionel forhandler/producent. Dette er din garanti for at de er blevet produceret efter alle kunstens regler, og der vil løbende blive ført kvalitetskontrol med frøene.

Hos en specialiseret forhandler får du både de bedste produkter, og du får gode råd og hjælp til køb af de rette frø.

Der findes forskellige cannabissorter, og formålet med frøene kan være forskelligt fra kunde til kunde.

Igennem de seneste år er der flere mennesker, som vælger at bruge medicinsk cannabis til behandling af sygdomme og til lindring af symptomer.

VÆRD AT VIDE OM CANNABISFRØ OG DERES HÅRDFØRHED

Vurderet på cannabisfrøets hårde og faste skal kunne man umiddelbart antage, at det kan klare enhver type opbevaringsforhold.

Sådan forholder det sig ikke i virkeligheden. Frøene er levende organismer, der indeholder aktive stoffer. Det vil sige, at under dårlige betingelser vil frøene dø og gå til, og du vil miste tid, penge og værdi. De værste forhold frøene kan komme ud for er kraftige temperatursvingninger.

Når du har planer om at få dine kvalitetsfrø til at spire og gro optimalt, kræver det, at de både dag og nat opbevares under de rette betingelser.

Det er nemt og enkelt at passe godt på dine frø, så du kan få den kvalitet og værdi ud af dem, om du har betalt for.

DISSE BETINGELSER I OPBEVARINGSMILJØET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ

Når du skabe de bedste opbevaringsbetingelser for dine cannabisfrø, er der 3 primære betingelser, du skal forholde dig til.

Det drejer sig om:

 • Lys
 • Luftfugtighed
 • Temperaturforhold

Den allerbedste måde, du kan passe godt på dine frø, er ved at opbevare dem på et sted, hvor der er mørkt og tørt, og hvor der hele døgnet igennem er en stabil temperatur.

Har du købt cannabisfrø hos en kvalitetsforhandler på nettet, vil du modtage dem i en forseglet emballage.

Lad frøene blive i den lufttætte pose/beholder, som du modtog dem i.

Lys, høj luftfugtighed og voldsomme temperaturændringer er de primære årsager til, at frøene dør. Dette skyldes, at frøene hurtigt vil opbruge deres lagre af næringsstoffer og på den måde ’udsulte’ sig selv.

Næringsstoflagrene skal først aktiveres, når du spiringsprocessen sættes i gang.

Er der høj luftfugtighed, kan det aktivere spiringsprocessen i gang eller få svampe til at vokse på frøene og ødelægge kvaliteten af dem.

HVOR LANG TID KAN JEG HAVE CANNABISFRØ LIGGENDE?

I princippet findes der ikke en udløbsdato for, hvornår cannabisfrø vil blive for gamle efter at have haft dem opbevaret i hjemmet. Når du har sørget for at skabe og finde det rette miljø til dine frø, kan du uden problemer have dem opbevaret flere år. Afhængig af opbevaringsforholdene kan du – uden problemer – have friske frø liggende i op til 5 år eller markant længere og stadig bevare en høj spiringsprocent.

Dog er det væsentligt at huske på, at næringsstofferne i frøene gradvist vil opbruges i takt med tiden, de opbevares i. Det vil sige, at du får mere glæde og gavn af frøene, når du undgår at have dem liggende i mere end 1-2 år.

Hvor lang tid du forventer at have dine frø liggende vil indflydelse på typen af opbevaringsmetode og valg af emballage.

Generelt siges det, at cannabisfrø kan holde sig friske:

 • 2 år ved 20-22°C (almindelig stuetemperatur)
 • Mere end 2 år ved 6-8°C

HVOR SKAL JEG OPBEVARE CANNABISFRØ?

Det bedste er at have dine frø liggende indenfor i hjemmet. Skur, garage eller værksted er i højere grad udsat for temperatursvingninger, og miljøet vil på disse steder ændre sig en del afhængig af de ydre temperaturforhold og luftpåvirkninger.

Mange mennesker vælger derfor at opbevare cannabisfrø i køleskabet, der imødekommer adskillige af kravene til både mørke og temperaturstabilitet.

Den øverste hylde i køleskabet er almindeligvis 4-5°C, hvilket er tæt på ideelt.

VÆRD AT VIDE OM DE FORSKELLIGE OPBEVARINGSMETODER

Forventer du at spire dine frø indenfor den første uge, efter du har modtaget dem, kan du vælge at have dem opbevaret i en lille, lufttæt pose eller krukke. Kommer det derimod til at tage flere måneder, før du spirer dem, er det en god idé at bruge lidt ekstra ressourcer på opbevaringen.

Ved længere tids opbevaring er køleskabet en god måde at opretholde næringslagrene i frøene på. I køleskabet er der samme temperatur uanset de ydre forhold.

Vælger du at bruge køleskabet til opbevaring, skal du være særlig opmærksom på risikoen for fugt. Der er tendens til kondens i mange køleskabe. Sørg for at have frøene liggende i en lufttæt beholder og hav dem gerne liggende bagerst i køleskabet, hvor de i mindre grad bliver udsat for temperatursvingninger som følge af åbning og lukning af køleskabet.

Fryseposer er gode til opbevaring af de frø, der ikke længere er i den originale ubrudte emballage fra forhandleren. Med en frysepose kan du fjerne stort set alt luft omkring frøene, så du på dén måde skaber din egen, vakuumforseglede beholder.

Et godt alternativ, der tilmed er billigt, er at bruge opbevaringsrør som nedenstående. Du kan købe dem her på siden: Opbevaringsrør til frø.

Opbevaringsrør til frø
Disse små opbevaringsrør, der også bliver brugt til væske-prøver i laboratorier, er hermetisk lukket og beskytter dine frø mod fugt. 

Uanset om du selv har vakuumpakket dine frø, eller om du har modtaget dem i en god, lufttæt emballage, skal du opbevare frøene i en lystæt beholder f.eks. en sort pose eller krukke.

Når du åbner dit køleskab, vil lamperne tændes. Ved at have dine frø opbevaret i en ydre, lystæt emballage, skånes de mod påvirkningen fra lys.

KAN JEG FRYSE CANNABISFRØ?

Ja og nej…

Der er en proportionel sammenhæng mellem lave temperaturer og forlængelse af friskhed/evne til spiring.

Det vil sige, at des lavere temperaturer frøene opbevares i, des længere tid kan de holde sig friske.

Selvom der er en del, der anbefaler at langtidsopbevare deres frø i fryseren, er der er dog dem, der mener, at det rent faktisk er skadeligt. Nedfrysningen kan nemlig teoretisk set forårsage frostskader på frøets levende celler.

Med specialiseret laboratorie-udstyr er det muligt at sænke frøenes temperatur præcist og i et langsomt tempo, hvilket eliminerer risikoen for frostskader. Det er dog de færreste dyrkere, der har adgang til sådan udstyr, og det er derfor op til en selv om man ”tør” bruge fryseren til opbevaring af frø.

For langt de flestes vedkommende, er det dog tilstrækkeligt at vælge køleskabet som opbevaringsmetode, og eftersom argumentet om frostskader er plausibelt, anbefaler vi ikke fryseren som opbevaringsmetode.

GODE RÅD TIL OPBEVARING AF CANNABISFRØ

 • Hav frøene liggende i den originale emballage du modtog dem i indtil brug
 • Har du brudt emballagen og sået nogle af frøene, er det bedst at forsegle de resterende frø i en frysepose
 • Sørg for at presse alt luften ud af fryseposen med frøene i før du lægger dem i køleskabet
 • Opbevar altid dine cannabisfrø i mørke
 • Vælg en opbevaringsmetode der passer til den forventede tid, du ønsker at have frøene liggende før brug
 • Lav temperatur, lav luftfugtighed og en lufttæt emballage er nøgleord
 • Undgå markante temperatursvingninger – sørg for at opretholde et stabilt miljø for frøet

Læs også vores guide om hvordan du vurderer friskheden af cannabisfrø.

0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen