Cannabis historie mellemøsten og asien

Cannabis gennem tiden: En historisk oversigt fra oldtid til nutid

Posted on 11. januar 2023

Cannabisplantens historie er lang og kompleks, og spænder over tusinder af år og flere kontinenter. Planten, som også kendes som hamp, skunk, hash, eller marijuana, er blevet brugt til en lang række formål, inklusiv som kilde til mad, medicin og fiber.

Historien om cannabis i oldtiden

Den tidligste kendte brug af cannabis kan spores tilbage til det gamle Kina, hvor det blev brugt som medicin, samt til religiøse formål. Ifølge den kinesiske legende, opdagede kejser Shen Nung, som betragtes som faderen til kinesisk medicin, de helbredende egenskaber ved cannabis omkring 2737 f.Kr. Den skulle være blevet brugt som behandling for en række lidelser, inklusiv gigt, leddegigt og malaria.

Da planten spredte sig til andre dele af Asien, fortsatte den med at blive brugt både til medicinske og spirituelle formål. I Indien blev cannabis brugt som sakramente i religiøse sammenhænge inden for hinduismen og buddhismen. Plantens psykoaktive egenskaber skulle hjælpe med meditation og spirituel oplysning.

Historien om cannabis i Europa og Amerika

hampeproduktion-i-usa

I Mellemøsten blev cannabis bredt brugt til medicinske formål, og den nævnes i de gamle medicinske tekster fra den persiske læge Avicenna.

Planten blev også brugt til rekreation, og den nævnes i Tusind og en Nat, en samling af mellemøstlige og orientalske fortællinger fra den islamiske guldalder.

Da planten spredte sig til Europa, blev den primært brugt for sine fibre, som blev anvendt til at lave reb og tekstiler. Brugen af ​​cannabis til medicinske og rekreative formål var ikke så udbredt i Europa som i Asien, men blev stadig benyttet af nogle.

I den nye verden blev planten introduceret af spanske og portugisiske kolonister, som bragte den til Amerika til brug som fiberafgrøde. Det var ikke før tidligt i det 20. århundrede, at planten begyndte at blive brugt til medicinske og rekreative formål i USA.

Historien om cannabis i USA

I begyndelsen af ​​det 20. århundrede begyndte brugen af ​​cannabis at blive begrænset i USA. Den første statslige lov, der forbyder cannabis, blev vedtaget i Californien i 1913, og i 1930’erne var cannabis blevet totalt forbudt på føderalt niveau. Årsagerne til denne ændring i holdning til planten var forskellige, men de inkluderede bekymringer om dets effekter på den offentlige sundhed, samt dets association med immigranter og subversive grupperinger i samfundet.

I de efterfølgende årtier forblev cannabis stort set ulovligt i USA og blev stærkt stigmatiseret. Men der var en spirende bevægelse for at legalisere planten til medicinske formål, og i 1996 blev Californien den første stat til at legalisere medicinsk cannabis.

I de næste to årtier fulgte flere og flere stater Californiens eksempel, og i 2016 havde 28 stater legaliseret medicinsk cannabis, og 8 stater havde legaliseret rekreativ cannabis. I dag er cannabis lovligt til medicinsk brug i 36 stater, samt lovlig til rekreativ brug i 15 stater.

Legaliseringen af ​​cannabis har haft en betydelig indvirkning på cannabis-industrien, som har oplevet hastig vækst de senere år. I 2020 var det legale cannabis-marked vurderet til 17,5 milliarder dollars (120 milliarder DKK), og det forventes i 2027 at nå 73,6 milliarder dollars (500 milliarder DKK).

Historien om cannabis i Danmark

Historien om cannabis i Danmark er ikke så lang som i mange andre lande, men den har stadig haft en interessant udvikling.

Storproduktion af cannabis til den danske flåde

Cannabis blev først introduceret i Danmark i 1800-tallet, men udviklede sig hurtigt til at blive en betydningsfuld fiberafgrøde for det danske rige.

Særlig vigtig for vores position som maritim stormagt, var nemlig produktionen af tovværk til den danske flåde. Danmark var som bekendt en af verdens mægtigste sømagter (kun overgået af briterne), og i den forbindelse skulle der bruges enorme mængder tov og sejl for at opretholde og vedligeholde flåden. Hampereb (samt tjære og træ) var for datiden, hvad olie og stål er for nutidens krigsførelse – en kritisk strategisk ressource.

Fibrene i cannabisplanten er utrolig kraftige, og tov- og sejlværk produceret af cannabisfibre er således kendt for deres styrke og modstandsdygtighed over for slid og vejrforhold. Hampetovene var også mere holdbare end andre typer af tov, som tidligere blev brugt i flåden, hvilket gjorde dem særdeles attraktive på de danske krigs- og handelsskibe.

Eftersom det var centralt for rigets sikkerhed, at vi havde adgang til rigelige mængder kvalitetstovværk, etablerede Danmark sig hurtigt som en af verdens største producenter af hampetov, og en anseelig del af kongerigets landbrugsarealer blev følgelig dedikeret til cannabisdyrkning i stor skala.

Udover tov- og sejlværk, blev cannabissen også anvendt til andre tekstiler og papir, mens dets medicinske og rekreative brug kun fandt sted i meget begrænset omfang.

cannabis bliver ulovligt

I takt med moderniseringen mistede cannabisfibre sin betydning i industrien, og i 1920’erne og 1930’erne begyndte cannabis at blive associeret med subkulturer og kriminalitet; og endte med i 1953 at blive kriminaliseret i Danmark.

Brugen af ​​cannabis var stadig lav i forhold til mange andre lande, men det blev dog alligevel anset som et problem af myndighederne.

Med hippiebevægelsen i 1960’erne og 1970’erne begyndte antallet af cannabisbrugere i Danmark at stige, især blandt unge. Dette førte til flere kampagner for at bekæmpe brugen af ​​cannabis, men havde ikke den ønskede effekt.

Den dag i dag er cannabis stadig ikke lovligt i Danmark, bortset fra medicinsk brug, hvor det er under kontrolleret forhold. Der er dog en øget interesse og debat om at legalisere cannabis i Danmark, både til medicinske og rekreative formål.

Medicinsk forsøgsordning med cannabis i Danmark: Effektiv behandling under strenge regler

Daværende sundhedsminsiter Ellen Trane Nørby, der godkendte den første forsøgsordning med medicinsk cannabis i Danmark

I Danmark har man siden 2018 haft en medicinsk forsøgsordning med cannabis. Det betyder, at patienter med alvorlige og svære sygdomme, som ikke kan behandles med traditionel medicin, kan få lov til at bruge cannabis som medicin. Ordningen blev styrket i 2021, hvor flere patientgrupper fik adgang til cannabis som behandlingsform.

Forsøgsordningen administreres af Sundhedsstyrelsen og er underlagt en række strenge krav og regler. Patienterne skal først have forsøgt at blive behandlet med traditionel medicin, og de skal være under konstant opsyn af en læge.

Cannabisprodukterne, der anvendes i forsøgsordningen, er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og er produceret i EU eller Canada. Det er kun tilladt at bruge produkter, der er standardiserede for THC og CBD-indholdet, for at sikre ensartethed og kontrolleret dosering.

Forsøgsordningen har vist sig at være effektiv for mange patienter, der har haft gavn af behandlingen med cannabis. Særlig gavnligt har det været for patienter med smerter, spasticitet, kvalme og opkastning i forbindelse med kemoterapi. Men selvom ordningen er blevet udvidet, er det stadig svært at få adgang til cannabis via forsøgsordningen, da det kun er læger med særlige kompetencer, der kan ansøge om adgang til ordningen.

Håbet er at ordningen kan være med til at øge forståelsen for cannabis som medicin og skubbe på for legalisering af cannabis til medicinske formål i Danmark.

Udfordringer og debat

På trods af den voksende accept af cannabis, er der stadig mange udfordringer for industrien. Disse inkluderer spørgsmål relateret til regulering, skattebetaling og adgang til banktjenester. Der er også en fortsat debat om de langsigtede sundhedseffekter af cannabisbrug, samt bekymringer om dens potentiale for misbrug.

Samlet set er historien om cannabis kompleks og mangefacetteret, og planten har udfyldt forskellige roller på tværs af kulturer og samfund gennem århundrederne. Fra medicin i oldtiden til moderne industri, har cannabisplanten været brugt til en række formål og fortsætter med at være et emne for megen debat og diskussion i dag.

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen