Hvad er cannabis-terpener, terpenoider og flavanoider – og hvad gør de?

Posted on 17. juli 2019

Hver cannabissort har sin unikke smag og aroma. Effekterne er tillige bredt varieret: Beroligende, opløftende/energisk, smertelindrende, kreativt stimulerende og blandinger af førnævnte.

Baggrunden for dette findes i sammensætningen af cannabinoider, men hvad færre ved, er, at også indholdet af de mindre kendte molekyler, kaldet terpener, terpenoider og flavanoider, spiller en afgørende rolle for effekten.

Almindeligvis fokuseres der utrolig meget på henholdsvis THC/CBD og Indica/Sativa, når en cannabis’ effekt skal vurderes.

Det er ikke så underligt, for det gør det nemt at kategorisere og giver nogle faste målepunkter, at bedømme ud fra.

Ydermere er det praktisk for f.eks. læger og videnskabsfolk, at dosere ud fra faste standarder. Samme gælder for medicinal virksomheder der kan lave profitable produkter ved at isolere og teste disse specifikke elementer, uden at skulle forholde sig til alle de uhyre komplicerede biokemiske synergier.

Sandheden er, at vi ikke ved særlig meget om hvordan og hvorfor cannabis har sin effekt, – og endnu mindre om hvordan de forskellige indholdsstoffer virker i naturligt samspil med hinanden.

Cannabis er en kompleks plant med over 220 aktive kemiske forbindelser. Af disse udgør cannabinoider 85, terpener 120 og flavanoider 20.

Hvad er flavanoider?

Flavanoider er langt fra eksklusivt forekommende i cannabis, og forskere har identificeret over 6000 varianter i naturen i alt lige fra blomster og frugter til grønsager.

Ordet ”flavanoid” kommer fra det latinske ”flavus”, som henviser til farven gul i naturen. Dette giver god mening idet flavanoidernes hovedfunktion er pigmentering af planter. Særligt blomster og stærkt farvede grønsager får deres smukke farver fra flavanoider med det formål, at tiltrække bl.a. bier og andre bestøvere.

Visse flavanoider er dog indtil videre kun fundet i cannabisplanten. Disse går under navnet cannaflaviner.

Cannaflavinerne – og flavanoiderne generelt – er det måske mest forskningsmæssigt underbelyste aspekt af cannabisplanten.

Ligesom terpener (mere om dem senere) har flavanoider en afgørende rolle for hvordan vi opfatter dufte og smage, men deres effekt går langt ud over dette.

Flavanoiders farmakologisk aktive komponenter

De foreløbige forskningsresultater peger på, at cannabisplantens flavanoider er farmakologisk højaktive og besidder en række medicinsk gavnlige effekter.

F.eks. har Cannaflavin A vist sig at have stærke anti-inflamatoriske egenskaber ved at virke hæmmende på det inflamatoriske molekyle, PGE-2, og at effekten er op til 20 gange stærkere end Aspirin .

Der bliver i øjeblikket forsket på fuld skrue i Cannaflavin B og C, for at afdække potentielle medicinske virkninger. Andre aktive flavanoider fundet i cannabis er Orientin, Quercetin, Silymarin og Kaempferol som alle har anti-inflamatoriske, antioxidante, svampedræbende egenskaber og muligvis også potentiale i behandling af cancer.

Hvad er terpener og terpenoider?

Terpener og terpenoider findes i stort omfang i både mennesker, dyr og planter.

Terpener er flygtige molekyler, der nemt brister og fordamper, og er sammen med flavanoiderne ansvarlige for cannabisplantens duft og smag. Mellem 10-30% af cannabis aromatiske molekyler stammer fra terpenerne, og størstedelen af den duft, man associere med cannabis såsom citrus, moskus, bær, mint og fyrretræ, er resultatet af terpenerne (og flavanoiderne).

Æteriske olie fra cannabisplanten består hovedsageligt af netop terpener. I aromaterapi har mange længe brugt terpener, f.eks. er det terpenerne i lavendelolie som giver en beroligende og afslappende effekt, mens terpenerne i rosmarin øger koncentrationen og en følelse af generel velvære.

Ift. planter er terpenernes primære rolle kemisk forsvar. Nogle terpener virker afskrækkende på rovdyr og parasitter, andre reducerer angribende insekters stofskifte, så de vokser og formerer sig langsommere. Andre virker som gift og dræber dem ved kontakt mens andre terpener tiltrækker gavnlige rovdyr, der spiser plantens fjender.

Forskellen mellem terpener og terpenoider

.. er at terpener er simple carbonhybrider (en slags byggesten), mens terpenoider er blevet denatureret ved oxidering (tørring og curing af topskuddene) og består af forskellige funktionelle grupper. I praksis bliver de to termer ofte slået sammen til blot ”terpener”.

Hvad er effekterne og hvordan udvikler de sig?

Terpenerne bliver udskilt af de samme kirtler på planten som cannabinoniderne, altså i form af krystaller/harpiks. Der er mange faktorer med indvirkning på udviklingen af terpener såsom klima, vejr, plantens alder, gromedie, hvilken slags gødning der bliver brugt og sågar tidspunktet på dagen.

Meget overraskende har forskningen påvist at terpener er psykoaktive og har indvirkning på effekten af cannabis, men præcis hvorfor og hvordan, står stadig hen i det uvisse.

Der er indtil videre identificeret over 100 terpener i cannabisplanten, og ”Entourage-effekten” sig også gældende her, idet de interagere i synergi med cannabioniderne og flavanoiderne.

Individuelt er hvert terpen associeret med specifikke egenskaber og gavnlige effekter, f.eks. bedøvende, anti-inflamatoriske, angstdæmpende og mange flere. Hver terpen kan dog proportionelt ændre egenskab og effekt ved tilstedeværelse af cannabissens andre aktive stoffer i et fænomen døbt ”Entourage-effekten”.

Forskellen mellem terpener kan være yderst subtil og underspillet, men de kan gøre en markant forskel ift. slutproduktet for dyrkere såvel som give ekstra dybde i cannabis-oplevelsen. Udover dette er der terapeutisk set mange gode grunde til at være opmærksom på hvordan terpener, med deres mulige medicinske effekter, kan være gavnlige i samspil med forskellige cannabinoider og flavanoider.

Video:

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen